Forskandet

Jag är inte bara jag, jag är alla mina förfäder, ett arv och ett mirakel

Att forska är intressant! Att forska i sitt eget ursprung är oerhört spännande! Jag får en släng av deckarlust någon gång per år och då fyller jag på med lite nya (läs: gamla) fakta i det som säkerligen blir en bok eller två. Här är några fotografier ur en diger släktforskning som innehåller allt från smeder, bagare, soldater, postrån, krigsfångenskap, förskingring, dödsstraff, emigration, raketforskning, fattighjon, moderpassion, amerikabrev och som sagt en himla massa fotografier från förr. Dessutom finns det gott om kopplingar till känt folk som jag delar anfader med. Vi är alla släkt brukar man ju säga, men det är ju extra kul när man kan se exakt hur!

I släkten har jag funnit att man förr gärna gav barn samma förnamn om en tidigare namne hade dött i unga år. I en familj fann jag fyra söner Jonas och den sista överlevde. Jag har också hittat en postrånare som halshöggs och steglades 1767 i Hälsingland och en brödrafejd i Värmland 1637, som slutar med dråp. Det är ett under att jag finns helt enkelt. Ett mirakel, då så många syskon till förfäderna dött i polio, rödsot, vattkoppor eller lunginflammation.

Att det sedan finns nära eller avlägsna kopplingar till Tage Erlander, Carl Milles, Selma Lagerlöf, Olof Palme, Buzz Aldrin, Kungarna Christian I och Fredrik I av Danmark, Charles Lindbergh, Bror Hjorth, bröderna Frisendahl, Gustav Fröding, Nils Ferlin, Ingemar Bergman, Lill Lindfors, Zarah Leander och kungamålaren Jonas Forslund – ja, det är ju bara bonus. Klicka på namnet så ser du hur…eller använd länkarna nedan!

Samlade länkar till vad jag funnit:

  • Människoöden eller annat spännande som jag funnit i domstolsarkiven, husförhörslängderna eller dödböckerna
  • Kända karaktärer som jag delar anfäder med
frasse adina

Min farmors föräldrar Frasse och Dina. Frasse var femmänning med Charles Lindbergh och Dina var tremänning med Bror Hjorths pappa Emil Gottfrid Johansson. Mer om dessa kopplingar i menyn.

jonssons

Familjen Jonsson samlade utanfför huset i Vattlång, Hälsingland. Bild tagen runt 1925. Min morfar Arne var en av fem busiga bröder. Här står han i bakre ledet bredvid pappa Erland och mamma Eira.

klassen

Min farfar Tore var nog en snäll och skötsam pojk. Här en bild från byskolan i Härnevi utanför Enköping. Bilden är från 1920-talet och Tore står längst till höger. Snett framför fröken Elvira.

pussen

I bakgrunden syns gammelfarfar Antons och brodern Arturs välkända smedja i Äs, utanför Enköping. Min farfar Tore ror och Artur sitter längst bak. Övriga är syskon och kompisar. Äs puss ca 1925.

skolresa

Farfar Tore på skolresa tidigt 1920-tal. Man åkte från Härnevi och säkert inte så långt.

stugan

Soldattorpet på Hammarbacken i Hånick i Hälsingland, som min morfar och mormor köpte 1953. Här byggde morfar sedan en ny sommarstuga och många härliga sommarminnen finns kvar.

systrar

Min mormor Aina till vänster och hennes lillasyster Nora till höger. Dom växte upp på gården Storsvea i Hånick, Häslingland. Det finns gott om valloner bland förfäderna. Kanske är det svarta håret därifrån?

 

Comments are closed.