Sunne 1626: Erik Larsson i Ed dräpt

Erik Larsson i Ed var min morfars farmors morfars farfars farfars farfars far och han blev dräpt för en ölkanna.

Sunne Dombok 1626:
Jon i Arnebytorp och Lars Knutsson i Björrud avlägger vittnesmål. De har i Arneby varit i dryckeslag med Jöns och Erik i Ed. De senare har blivit osams och Erik har kastat en ölkanna mot Jöns. Eriks fader har försökt att lugna ner sonen, men Erik och Jöns har börjat att slåss, då Jöns stuckit Erik med kniv så att han efter en stund dött. Jöns har självmant gått till länsmannen, som haft honom i fängelse tills han blivit utsläppt mot borgen. Rätten dömer Jöns från livet, men ”nåden hemställes höga öfverheten”. Den dödes hustru Lucia (som är syster till Jöns) säger sig ej stå efter dråparens liv.

Sunne Dombok 1737, ht7:
Jöns i Ed är skyldig Lucia i Ed 2 daler silvermynt. Mellan Jöns och Per Eriksson och grannarna utsätts vite mot vidare trätande. Tydligen blev Eriks hustru och barnen osams med Jöns då denne dräpt fadern – vilket är begripligt.

Sunne Dombok 1643, ht7:
Jöns Nilsson i Ed har överenskommit med svåger Eriks barn att han ska ge dem 10 riksdaler för att de aldrig mera ska klandra honom för Eriks död. Barnens moder (Eriks hustru och Jöns syster Lucia) erkänner sig ha blivit gottgjord.

Comments are closed.