Buzz & jag – två rymdvarelser

Buzz Aldrin – en rymdfarare med värmlandsanor

Den 21 juli 1969 klockan 03.56 svensk tid sätter Neil Armstrong sin fot på månens yta och uttalar de nu så klassiska orden: ”Ett litet steg för människan men ett jättekliv för mänskligheten”. Jag var 3 år då, låg sannolikt och sov i den lilla lägenheten i Timmersdala. Helt ovetande om att Neils kompis Buzz Aldrin och jag var släkt. Man kan säga att vi (host) var tvåa på månen. Inte illa det.

buzzMen vår relation börjar inte där opp på månen, den börjar Där Ner, jo gården hette så och fanns i den lilla byn Askerud utanför Sunne där bonden Jöns Jönsson och hustrun Malin Toresdotter får åtta barn varav dottern Marit och yngste sonen Lars är två.

Via dottern Marit hamnar ättlingarna i Ivarsbjörke, Ekshärad och Norra Råda där smeden Karl Johan Aldrin från Stjärnsfors Bruk emigrerar med fru och barn till Amerika. Är man född på Stjärnsfors så har man ju alla förutsättningar som krävs för att få en raketforskare som son, Edwin Eugene. Om raketforskaren dessutom får barn med en Marion Moon, så måste det ju bli en stjärngosse och rymdfarare till son,  Buzz liksom.

Via sonen Lars hamnar ättlingarna istället i Östanbjörke och By innan pigan Karolina drar åt Hälsingland för att få arbete. Slutligen blir min morfar Arne född i byn Vattlång i Harmånger församling i Hälsingland och då stjärnorna står rätt en fredag den trettonde maj så föds även jag. Måhända ett litet steg för mänskligheten men ett jättekliv för människan nedan, som har fötterna på jorden men ett universum i huvudet.

Här ser man enklare hur vi rymdvarelser hänger ihop (PDF)

…och Buzz är lika skeptisk till Trump som jag

Comments are closed.