Challe Junior – både hjälte och gris

Charles Lindbergh  – ingen förebild

Nej, farmors farsa Frasses femmänning, flygaren Careu Kent (som Charles kallade sig då han levde dubbelliv och var otrogen) är ingen att se upp till. Hur högt och fort han än flög. Hans svenska bakgrund följer här, via den utomäktenskapliga faderns flyende föräldrar…

Nils Nilsson (1714-1758) är bonde i byn Valgeby i Härkeberga socken utanför Enköping och med hustrun Margaretha Mårtensdotter (1725-1780) får han bland annat döttrarna Maja och Katarina. Via Maja blir jag till och via Katarina blir Charles Lindbergh till.  Min farmors farfars mormors morföräldrar Nils och Margaretha var också Charles Lindberghs farmors mormors föräldrar. Någonstans på vägen blev vi väldigt olika, så den s.k. nedärvda essensen ger jag jag inte mycket för.

Lovisa och flykten till Amerika
Nils barnbarnsbarn (Katarinas dotterdotter) Lovisa växer upp i Yttergran socken där familjen flyttar runt. Efter att fadern Jan dött (48 år ung) så flyttar syskonen bort och Lovisa som då är 15 år blir ensam kvar med sin utfattiga mor. Lovisa byter då namn till Carlèn och flyttar 1852 till Stockholm, där hon bor på Malmskillnadsgatan och Skinnarviksberget och tituleras syjungfru. Hon blir snart älskarinna till, och får även barn med, den skånske riksdagsmannen Ola Månsson (1808-1893). Ola Månsson var en välbärgad lantbrukare nära Simrishamn i Skåne. Han tjänstgjorde som nämndeman för socknarna Kvärrestad och Smedstorp från 1848, bevistade som ledamot av bondeståndet bl.a riksmötena 1851 och 1854 – 1851 av ståndet dessutom utsedd till revisor. Han valdes in i riksdagen för bondeståndet och innehade flera uppdrag. Med sin fru Ingar Jönsdotter hade han 7 barn.  Månsson har under sin tid som riksdagsman och chef för Riksbankens lånekontor i Malmö tillskansat sig provision mot gällande lagstiftning. För detta blir han åtalad och dömd i maj 1859. Han emigrerar (flyr) i samband med detta till Amerika tillsammans med älskarinnan Lovisa och parets oäkta och 6 månader gamla son Charles Augustus. I Amerika tar Ola Månsson namnet August Lindbergh och Lovisa ändrar namn till Louise Carlene. Om Ola-August var henne trogen förtäljer inte historien.

Sonen Charles Augustus Lindbergh (1859-1924) blir advokat och kongressledamot (1907-1917) i Little Falls, Minnesota. Han gifter sig med Evangeline Lodge Land (1876-1954) och de får bl.a. sonen Charles Augustus Jr. 1901.02.04 – en son som visar sig vara mycket tekniskt och mekaniskt begåvad. Men han hade fler dåliga sidor än bra.

Om nybyggarna Ola och Lovisa – ur flygaren Charles Lindberghs memoarer
”De krigiska siouxerna drevs väster ut till Dakota. Oxkärror på väg till Red River gnisslade allt oftare förbi nybygget. Far påstod att man kunde höra dem på många kilometers håll. Och fler nybyggare kom till våra trakter. Bara de vänskapligt sinnade chippewaindianerna stannade kvar. De var skogsindianer. Deras spetsiga tält av björknäver reste sig ofta på stränderna av Saukfloden, nära farfars timmerkoja. Många av fars historier handlade om dem. Det fanns särskilt en som jag ofta bad honom berätta medan jag låg i sängen och tittade ut på stjärnorna. De hade bytt ut hudar mot eldvatten, de krigare som kom fram till timmerkojan och bad om mat. Farfar var borta. Farmor hade full sysselsättning med att baka bröd och se till barnen. Hon ville inte bli besvärad av druckna indianer. ”Gå er väg”, sade hon till dem. ”Jag har ingenting att ge er. Titta själva, brödet är inte färdigt än.” Hon öppnade ugnsluckan för att visa dem. De muttrade och resonerade en stund utanför dörren, medan farmor fortsatte med sitt arbete och barnen kikade ut på dem. Slutligen beslöt de att ge sig av. Men när de gick förbi vedtraven, tog en av krigarna farfars yxa med sig. Farmor gav sig tid att byta kläder innan hon sprang efter indianerna! Hon satte på sig en sidenklänning som hon hade haft med från Sverige och noga bevarat under den hårda nybyggartiden. Hon visste hur viktigt det var att uppträda värdigt när man hade att göra med indianer; det skulle vara oklokt att hejda dem, iförd en smutsig köksklänning. När hon hann ifatt dem, vägrade krigaren att släppa ifrån sig yxan. Han skakade den mot henne, grimaserade och fortsatte tillsammans med de andra. Hon följde efter, under förmaningar och hotelser, tills en av indiankvinnorna ryckte till sig yxan från den druckne krigaren och lade den på marken. Farmor tog upp den och återvände till sin timmerkoja, sina arbetskläder och barn och sitt brödbak. Varför ta en sådan risk för en yxas skull? Ja, det var en annan historia.

Farfar Lindbergh hade haft en god ställning i Sverige. Han var en framstående medlem av riksdagen och nära vän till kungen. Men han hade råkat i politiska eller ekonomiska svårigheter, förlorat praktiskt taget allt han ägde och seglat till Amerika för att börja ett nytt liv när han var över femtio år gammal. I den lilla timmerkojan i Minnesota var vår familj så fattig, att farfar sålde en guldmedalj som han hade fått i ’det gamla landet’ för att köpa en brytplog. Yxor kunde lika litet som plogar tillverkas på gården; de kostade kontanta pengar och det var mycket svårt att få ihop kontanter. Dessutom var det en speciell yxa, lagom tung och avpassad för farfar, som hade mist vänstra armen i ett sågverk. Den armen miste han när han försökte tjäna lite kontanter för att köpa sådant som inte kunde frambringas på gården, till exempel salt, fotogen och verktyg….”

Inte ett ord om det egna ansvaret, dubbellivet, förskingringen eller otroheten. Nej, min farmors farsa Frasses femmänning, flygaren ”Careu Kent”, är ingen att se upp till.

Det dramatiska dubbellivet
Charles Lindbergh Jr korsar Atlanten med Spirit of St Louis 1927
Sonen Colonel Lindbergh kidnappas 2 mars 1932 och hittas senare mördad
Hjälteglorian hamnar på sned när han får medalj av ärkesvinet Göring och…
…dessutom uttrycker fascination för nazismens vidriga syn på rashygien
Charles vänstrade vilt, hade sju barn med tre olika kvinnor utöver de sex med frun
…och man kan ju hoppas att inget av barnen ärvt moralen från sin far

medalj

Nåja, här är vår släktrelation iaf (PDF)

Comments are closed.