Bror och jag – med rötterna i skogen

Bror Hjorth
– farmors okända fyrmänning

Tänk att farmor Aina aldrig sa något om Bror. Kusiner brukar man ju ha koll på. Men ett snäpp efter kusin och man är okänd, trots att det bara skiljde en handfull mil mellan familjerna Eriksson i Boglösa och Hjorth i Björklinge under det sena 1800-talet. Men på den tiden tog man ju inte bilen och hälsade på, oavsett om man visste om varann. Kanske hade man tappat kontakten redan på syskontiden…

Nu var, och är, ju inte Bror Hjorth så okänd så farmor kan ju ha vetat vem har var, men inte haft en aning om släktskapet, men både Bror och jag härstammar i alla fall från en skogvaktarsläkt i Uppland. Mer om skulptören Bror Hjorth kan du läsa här.

Foto: Hans Hammarsköld

Det är sensommar 1820 då bonden Jacob Jansson flyttar med fru och barn från Härkeberga till torpet Hammar i Litslena och tar tjänst som skogvaktare. Han gör som många andra i samband med att man får tjänst utanför bondesamhället, han byter namn. Hjorth blir det namn han väljer. Sonen Johan blir senare soldat och tar namnet Tapper, ett namn han behåller då han precis som fadern blir skogvaktare i Stora Dalboda i Viksta socken. Det är från Johan vi hamnar hos Bror, vars far Emil Gottfrid Johansson ber att få återta namnet Hjorth år 1898. Två år senare ändrar han sig enligt husförhöret: Den 12/11 98 anhållit att få sitt gamla slägtnamn Hjorth tillagdt. Har muntligen 17/2 1900 meddelat att han vill hafva namnet Hjorth blott för sina barn. Han var f.ö. skogvaktare han också.

Min farmors mormors mor – Johanna vid päronträdet
Jacob Jonsson Hjorths dotter Johanna blir å sin sida gift med sockenskräddaren i Villberga, Johan Wallqvist. Kanske tappar hon redan då kontakten med sin 9 år äldre bror Johan, som är soldat. Det skiljer ju nu några mil mellan syskonen och mer än brev blir det nog sällan. Johanna, som leder ner till farmor och mig, skall enligt min farmor ha undervisat barn i läsning under ett päronträd i Villberga by. Detta på ålderns höst och den var långt då Johanna blev hela 96 år gammal, till skillnad mot maken Skräddar-Johan som bara blev 42. Johanna levde 43 år som änka då Johan dött, så nog fanns tid att läsa. Kanske var det gamla Johanna som kom på att kalla sitt barnbarn Adina för Dina, för det smeknamnet skall farmors mamma ha fått från en bok.

Här är släktbanden med Bror Hjorth (PDF)

Comments are closed.